Monday, May 7, 2012

DIY - Watermelon mint ice cream using the ice cream pop mold




Sekarang ni musim panas kan? Kalau dapat benda2 sejuk kat tekak ni memang lah sangat best. I fikir, takkan nak pergi makan tutti frutti hari2. Eventhough, rasa dia mmg irresistible tapi bankrupt lah kalau nak makan hari2 time musim panas mcm ni.huhu.

So hari tu i ada tengok cooking show Giada At Home kat Asia Food Network Channel. Kebetulan dia tunjuk cara2 nak buat ice cream watermelon pakai mold ice cream pop tu. Wahh!! Memang nampak sangat tempting la. Memang excited gile nak try tapi i takde mold tu kat rumah. Lagi satu, Giada dalam recipe dia tak silap dia pakai liquor, i dah substitute dengan lime juice :) Halal for Muslim.

So kebetulan the other day i pergi MR DIY ( kedai yang ala2 Daiso gak, tapi ni mcm2 China made stuffs yang u boleh beli kat sini) , nampak la ice cream pop mold ni, apa lagi beli je la. Murah je. Tapi x silap brand Tupperware pun ada rasanya. Tapi pricey sikit lah kot. I dah guna mold ni masa buat dessert utk birthday husband hari tu. Okay juga la.Nanti ice cream jadi comel2 je.

Okay here's the recipe for the ice cream :

INGREDIENTS

1) 4 cups of cube watermelon ( about half watermelon punya isi)

2) 1/3 cup of sugar

3) 1/3 cup of mint leaves

4) juice of 1 lime

INSTRUCTIONS

Put everything dalam blender or food processor. Pakai food processor lagi best and easier. But i yet to have one, so pakai je blender which a bit difficult sebab you have to constantly stir the watermelon supaya dia cepat2 hancur.

Then, bila dah jadi ala2 puree tu, masukkan dalam mold tu. Then, in the freezer they go!! Haha.

Sejukkan, and makanla bila2 u rasa nak makan.

Rasa dia kan mcm manis2  campur masam2 and a bit pudina2 sikit. Tapi sedap :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Shu @ Mrs. Hamid said...

Very nice. Lagi best buat aiskrim sendiri, makan tanpa was2, natural coloring. Sure i'll try.

Iryani Azlan said...

Shu @ Mrs Hamid : haah buat sendiri je. jimat, xda pewarna dan pengawet tiruan... hehe.

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ