Thursday, June 28, 2012

Abscence makes the heart grows fonder.


Hubby is away for few days or maybe weeks due to work. He went to Bintulu for some offshore works so i was left here  to guard our house during his abscence.  I cried a river after sending him to airport yesterday, hehe yea i know. Sememeh.

This is the first time we have to be apart after married. And it is a bit difficult for me to suit myself without him at home. Bila ada selalu je gaduh2 tapi xde siap nangis2 semua. Serius, x paham. Haha.

Told husband, terbayang2 dia dok baring on our couch sambil surf internet on his mobile phone, sambil garu2 perut buncit dia. Lepas tu sedih sorang2. Kalau tak, masa dia baring  selalu je bebel, suruh dia gi mandi la, apa la. Husband pun sedih je dengar. Ye lah kan, what to do. Ni work related kan? He needs to go sebab peluang pergi offshore bukan senang. I have to be redha la. Bukannya husband pergi suka2.

Dulu masa before kahwin ada juga beberapa kali husband kena outstation ( dulu tunang) tapi, tak terasa sangat. Skrg ni dah kahwin, baru beberapa jam je without him dah nangis2. Haha. I am funny. I know.

Yes,i am very very close to my husband. He's my brother, my love, my best friend, he's my everything. The only person that i trust in this world. But still not 100% la. :)  Teman gaduh pun yea juga. Kdg2 benda remeh2 pun nak gaduh sbb husband suka menyakat. Haha. Kena buli ngan dia pun ada. Tak normal la kalau satu hari tu kitorang tak gaduh sapa lebih hebat. Haha. Kadang2 naik rumah pun boleh berlumba sapa sampai dulu. Lepas tu husband asyik guna taktik kotor je nak menang. He is such an annoying person, tapi i sgt sayang diaa walaupun he's quite menjengkelkan at times. Haha.

I really miss him. I pray for his safety and that he will always be in good condition. I do wish that time will fly fast now. Cant wait to have him back here. :'(

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, June 26, 2012

It has been a while....thought of changing my lifestyles.

Fuhhh lamanya tak update blog ni. Haha. Konon2 hari tu promise bagai nak frequently update my blog, tapi.....angan2 mat jenin aje la nampaknye. Buka blog ni pun jarang2 sekali dah sekarang. Mood menulis tu  tak sampai. Tapi once dah start menulis mcm banyak je nak cerite.

Lately, dengar banyak good news from my friend yang dah kahwin dah pregnant. Congrats to all of you! So happy for them. Rezeki dari Allah. Some of them ada yang dah kahwin awal lagi dari I. I ni dah kahwin almost one year and a half, tapi still rezeki tak menyebelahi lagi. Tak apela, i dont want to complain much, sebab Allah bagi rezeki I di tempat lain pula.

Just nak share lately i ada try ambil VCO Catalyst, sebab katanya boleh helps to lancarkan period, and is good for those with sinus or asthma, seriously, i ni memang tak berdisiplin langsung la. Satu botol tu ada 60 capsules, just imagine, i dah beli dalam bulan 4 ke 5 mcm tu la, tapi until now, ada banyak lagi dalam tu. Hari ni makan, esok tak makan. So mcm mana benda tu nak bagi kesan kan? Lepas tu i complain, period tak teratur la, senggugut teruk time period la, sinus makin teruk la. Haish, mcm2.

So i thought of changing my lifestyle, changing what i eat, changing my daily routine and etc. Actually baru terpikir je ni, itu yang terus buka blog nak update, so at least bila terlupa ke lepas2 ni, bila baca blog boleh lah jadi reminder sikit2 hahaha.

Okay here are some of the things that i thought can be good for me la, maybe some of you yang baca my blog ni boleh comment utk bagi pendapat ke. Mcm if you guys ada experience yang sama dengan i ke kan?

1) As you guys know, i ni actually try to conceive juga lah, tapi kan i think our lifestyles yang buatkan mcm process ni a bit difficult, tau. I ni seorang yang kurang tido. Sometimes, i will stay up until the wee hours in the morning utk siapkan order The Craft Potion. So badan akan jadi sangat letih, betul x? i ni dahla ada sinus, so lagi keraplah kena jangkitan alahan. So i thought of nak ubah lah sikit kat sini. I will sleep mengikut waktu tidur yang sepatutnya. Bukan sebarangan je. My body needs enough rest barulah boleh bekerja untuk conceive kan? Haha. I dont know. That's what i think logically. Maybe some of experienced reader can comment on this.

2) My weight lately dah naik sikit, ada lah dalam penambahan 2, 3 kg kot. I always complain to husband that i look fat. Tapi husband mcm biasalah, nak jaga hati kot, asyik dok cakap "No, you look beautiful, no you are still okay" banyak kali juga marah dia pasal benda ni, please tell me the truth eventhough it hurts! Ahaha. Maybe im still okay to his eyes but to me, i used to be a lot slimmer than this, so skrg ni actually sgt tak acceptable. So skrg ni, i ingat nak pergi jogging. Everyday okay, samada petang atau malam. Gotta burn all the extra calories. I want to be as slim as i was masa before kahwin. Setiap kali tengok gambar muda2 dulu, mesti rasa mcm.... "ergghh, i want this body back!!" First of all, i need to change my running shoes! My fila shoes ni, dah mcm nak pecah dah. Bought this masa sale gila2 kat Jusco before kahwin masa mula kerja dulu. Memang murah, Sama harga cam Power je kot.  I dah survey one running shoes kat kedai sukan baru buka area rumah. Brand Puma. Not that expensive tapi husband suggest beli kasut Power aje sudahhh.. Hahaha. Yelah kan lagi murah. Cheh husband, suggest brand je ke??? hehehe. to me, beli lah yang bagus sikit, sebab benda2 mcm ni, kita bukan akan selalu beli, beli yang mahal sikit (xdela mahal mana pun yang i tgk tu, sebab not the latest season pun!) and inshaAllah benda tu akan tahan lama la sikit. I am so excited to shed away that extra kilos bebeh!!! Haha

3) I will be more discipline dalam makan all my supplements. Seriously!! Membazir je rasa beli supplements banyak2 tapi makannya? adoi, skip2. Susahnya orang tak ada disiplin mcm i. I thought of  nak beli satu pill plastic casing tu kan, and then masukkan each of the supplements i need for the day, and bring them together with me in the handbag. So that bila i keluar lunch ke apa kan, mesti i akan ternampak pills tu masa nak ambil wallet. Jadi i tak akan lupa lagi, kan? Amacam? Okay ke idea i? Ke u all ada suggestion yang lebih baik?

4) Nak kurangkan makan nasi. Sekarang ni i dah start substitute nasi for dinner dengan makanan2 yang lebih healthier la tapi still contains lots of nutritions untuk bagi tenaga. Mcm grilled wholemeal bread ke. Or wholemeal pasta ke. Nasib la husband ni not a picky eater, so boleh la. Cuma once a while tu i akan masak nasi lah juga. :)

5) Nak banyakkan makan buah as snack. Husband and i memang jenis yang suka kunyah2 tau. Kadang2 benda tah apa2 kitorang makan untuk kunyah2. Makan dried squid yang ada gula2 tabur tu la... makan jajan2 yang merepek2 tuh la. Ish sungguh banyak pewarna pengawet dan sebagainya!!! So no more lepas ni... banyakkan makan buah2 je okay. Banyak khasiat especially all the citrus fruits.

Itu je lah yang i boleh fikir setakat ni. To be continue.......