Sunday, December 9, 2012

Finally!!

Finally!! We've got the keys to our own house already.....!!

Sad news is husband dah pergi tgk rumah masa jumpa ex-owner and dia cakap sangat2 banyak benda nak kena repair here and there.... Tsk.... Terbang lagi lah duit we all...

Hari tu tamak, semua furnitures tukar baru... Couch from fabric couch upgrade to leather... Katil tukar devan bed? is it devan? ke apa nama dia? okay whatever. kesimpulannya tukar katil la. haha. Dining table from bench style tukar yang 6 seater... Perasan ramai orang nak datang rumah.... Tapi takpela... Sebab bukan every year pun kan akan tukar dining table... so sekarang ni budget dah agak burst sikit! Terpaksa hold dulu plaster ceiling and nak buat wooden floor... Macam yang my husband impikan.... Tapi we have back up plan, for ceiling... i ingat nak buat spotlights setup... Macam nak nampakkan modern la.... Spotlight dah beli... Beli kat kedai lampu nilai 3... Mmg murah juga la...

For me,  at least repair dulu what needs to be repaired....and buat kitchen cabinet dulu kot which tu lah yang akan pakai major cost kot nak masuk rumah baru ni.... Settle dua benda ni, boleh la nak buat benda2 lain kan? nasib la beli rumah atas orang mmg macam2 nak kena buat balik.

But anyway, hari ni nak pergi tengok the house and  nak list downkan what needs to be repaired! From there baru boleh survey contractor and buat yang lain2.

So far we all dah allocate budget untuk these things :

- Mover ( RM950 *based on apa yang diorang quote masa diorang datang buat site visit to my house  hari tu)
- Kitchen cabinet (RM8K++) mmg paling sedih... tapi paling diperlukan so no choice!
- Minor renovation/repairing/plumbing/wiring - RM5K
- Furnitures (RM5K - katil, sofa, bean bag, bar stools, TV cabinet, dining table & ada a few lagi i cant remember)
- Kitchen appliances (built in oven, hob, hood - rm3k++)

So you guys do the math.... Huhuh, bukan senang kan nak masuk rumah baru... Nasib baik husband ada duit EPF yang dia dapat lepas claim yang bayaran 10% duit muka rumah tu... Itupun mcm tak cukup je sebab rasanya banyak lagi nak kena buat....

Anyway, nanti i akan update our house progress k... And kejap lagi nak ambil gambar bannyak2... :)

2 comments:

LisaLisut said...

Divan bed. Hihi. Take note from ur experience la i lps ni. B4 msk rumah kne make sure all renovation done.lg2 ade ank kecik. Tkt bhabuk ke ape nt if msk dlu b4 all installation n reno. Huhu. Xpela sliw2 babe..

Iryani Azlan said...

LisaLisut : Haha divan bed eh... hmmph tuhla pakai hentam je nama... hehe.... yes... actually macam tu la lagi bagus... tapi mcm i nampaknya mcm kena masuk rumah dulu barula boleh start reno kitchen... but tak tau lagi ni still dalam proses perbincangan dengan my husband :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ