Sunday, December 16, 2012

Update about our new house part 1

Phew, minggu ni settle part dapatkan wireman and plumber... Memang bukan sikit2 la yang kena buat.... For wiring + service aircond dalam living room, master bedroom and guest room, we all kena charged RM800, itu pun lepas that electrician guy dah kurangkan a bit here and there sebab we all mmg selalu panggil dia dtg rumah kalau ada apa2 kerosakan... i dont know la kalau orang yang we all tak berapa biasa kan mesti lagi mahal dia charge... Senang kalau panggil orang yang kita dah biasa, maybe dia boleh buat lebih murah...

Aircond pula mmg kena servis la sebab airconds ni tiga2 tuan rumah bagi free je and i think dah lama gile kot tak berservis,and  maybe sebab nak buka pasang balik tu akan lebih costly dari beli aircond baru kan so dia sedekah je kat we all.. haha...

Plumber pula, sebab our house ni rasanya system piping dia mcm pelik tau, so we all request quite major changes juga la to all piping and everything, so dia quoted us RM900, which to me agak mahal la tapi sebab dia cakap dia nak tukar semua kepala paip... we all terus setuju je la... Sebab dah tak tau nak survey mana dah... Lagipun kalau boleh we all nak settle benda2 ni secepat mungkin....

Hopefully okay lah apa yang diorang nak buat nanti.... Maybe the progress will start tomorrow... So dalam 2, 3 hari ni kena lah berulang alik tengok keadaan rumah tu mcm mana.... Nasib dekat je dengan rumah yang we all sewa sekarang.... And i really2 hope yang diorang akan buat dengan kemas and baik....

Tapi kan nak cerita la, i feel like a bimbo juga tau bila ikut my husband pergi bincang2 price dengan diorang, dah la i dont know anything pasal apa yang diorang cakap kan  tapi at the same time i takut kalau my husband kena tipu dengan contractor2 buat rumah ni.... Dahla my husband ni senang kena tipu....tapi nak cakap nak murah lagi or harga diorang mahal pun tak boleh sebab tak pernah ada pengalaman masuk own house... Hmmph, so apa boleh buat... Redha je la....Tapi kalau cerita kat orang pastu orang cakap diorang pernah buat lagi murah memang aku histeria la... Haha.

Semalam last minute beli kipas for our master bedroom, sebab dalam bilik tu ada aircond je... i ni kan ada sinus and tak boleh sejuk sangat, so kipas mmg wajib kena pasangla dalam bilik tu... nanti ada yang demam berhari2 sebab sejuk dalam bilik... hehe...Murah je ada promotion kat Avalon, RM119 only siap ada remote control lagi.... :) Kalau harga biasa dalam 200 -300 plus... sebab kan nampak murah so beli aje la...

Sekarang ni masalah we all is the tukang cat.... Dia quote RM1400, cat kitorang beli sendiri... tapi kan.... masalahnya, dia takde staff and dia buat sorang tau... so it will takes 14 days to siap.... sebab rumah kitorang tu kena buat plastering dulu sebab wall dia ada yang dah rapuh sebab pipe bocor and etc.... kalau 14 days susah sikit sebab kitorang dah bagi notis to tuan rumah yang by end of this month dah nak keluar, itupun, kitchen cabinet terpaksa buat masa we all dah masuk rumah tau....which will be in January.... nasib lah January tu i takde job hantarans... Kalau tak mmg busy dengan job hantaran nya... nak ngemas rumah nya... hmmph.

Nanti diorang dah siapkan all the works, i will published their contact here la... tengok mcm mana kerja diorang dulu barulah berani nak recommend kan...


Till then!

No comments:

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ