Tuesday, April 9, 2013

Resolutions 2013





It's April now, tapi tahun 2013 tak habis lagi pun kan? So still boleh la kot kalau nak share my resolutions for 2013. Well, i have too many things to do, but yes i have to be realistic la... Tak bolehla tamak sebab come on, list tahun lepas pun kena drag sampai tahun ni. Haha. So mana yang i rasa i betul2 boleh buat je for this year yang i akan share here and InshaAllah i will stick to those resolutions firmly.

Okay, so my very first resolution, i mean yang paling2 priority la, nak SAVE money! Honestly, since start keje until now, i tak dapat menyimpan dengan banyak in a year. When i think why, sebabnya i have set no target from the start. Takde plan, how much i will save in a month and how much that savings will become in a year. So biasala, if you fail to plan, so you are actually planning to fail.

So start this year, i have set target on how much i will save in a month. And knowing myself, i ni sebenarnya boros yang amat. Bukan boros beli benda sekali mahal macam tu, tapi i suka beli barang yang not so expensive tapi sekali beli, banyak! Contoh macam benda2 yang kadang2 end up collecting dusts in our home je!! Last2 bila buat spring cleaning, ke tong sampah juga jawabnya. My husband pun tegur, "You beli barang  murah2, nanti you bukan suka pun, lepas tu beli banyak2.... in a month, splurge for something expensive but worth it pastu dah jangan beli apa2 lagi, tunggu next month pula"

Well well well, i see his points there, tapi masalahnya i have this chronic shopping habit. Benda tak mahal pun takpe, tapi rasa nak beli je... So in order to aid myself, i invented two types of saving yang i rasa i boleh ikut kot... Ewah, invent saving mode untuk sesuaikan "kelemahan" diri... Masalah juga tu! Tapi takpe just sharing with you guys... My two saving solutions are :

1) Force saving
Buku ASB kan ada. So janganlah simpan buku ASB sendiri...i bagi husband pegang je... Lepas tu setiap bulan suruh dia yang uruskan duit masuk... Kelebihannya, kalau dia pemurah, mana laa tahu dia nak top up sikit ke saving tuuu... Ewah. Kalau i minta nak bawa keluar duit, i suruh dia flush je buku tu dalam toilet. Haha.

2) Simpanan tak sengaja
Ni mmg senang, setiap hari my one ringgit note tu campak je dalam tabung simpanan tak sengaja ni.. Plus all my  coins...i blogged about this here and microblog about it in the instagram below. Punya nak show off kata boleh simpan... Okayla walaupun takde lah banyakkk kan.



Hopefully bolehla mencapai target simpanan tu yea kawan2. hehe.

Okay so second reso (bajet urban akak,resolution jadi reso gitew.Hehe) in terms of career & study & business. Semua pun i nak excel la kalau boleh.In career, i seorang yang go with the flow je... Of course i have my own plan what to achieve when im at this age, that age, but life is sooo unpredictable, you know..so for the time being, just do the very best that you can, give your very best... you have to love what you do and money will come later... I dont know about other people, im ambitious but i dont want to be too greedy or highly ambitious sampai i kena jadi selfish untuk dapatkan what i want in my career.To me, whatever i have now is the rezeki yang Allah dah tentukan, so i sangat2 bersyukur.

Im planning to pursue my Master Degree this year. This is for reallll! Sebelum2 ni dah banyak kali attempted to further tapi selalu je ada aral melintang. So i foresee this year is a good year to do this... InshaAllah if god permits. In terms of business, haish macam biasalah.... slow and steady, income still ada but at the same time plan to expand my wings.... Not easy but i can if i want to :)

Tuh je la two main reso i this year. Mesti buat la. List banyak2 sekali tak dapat buat pun tak best jugak....

By the way, side good news, my kitchen cabinet is almost done!! Yeay tak sabar nak masak... Nanti i update on the house progress pulak ye... Masih menapak sikit2 ni menghias rumah and mencomplete kan rumah ni...

Till then!



{Yanie}