Wednesday, May 21, 2014

Of tips to be a work at home wife (quit your job and trying your very own business)!

Hello!

Eh lama nya tak update... Ada lagi ke orang baca blog? Macam takde je kan? Semua pun busy instagram,facebook, we chat, line, viber bagai.tah apa lagi la nak keluar lepas ni...Sekarang ni pun eh macam dah banyak je laman2 sosial yang ala2 diari/blog gitu... macam dayre ke apa benda alah tu.boleh tulis diari beserta gambar kau hikhik.. tak install pun sebab malas nak libatkan diri dengan banyak2 social network ni nanti kang jadi anti sosial pulak...Tak ke kelakar it is a social network tapi benda tu lah yang menggalakkan miscommunication la... and punca pergaduhan pun ye juga... and punca untuk diri jadi anti sosial pun ye jugak kan.. dah tu... asyikla sibuk berinstagram facebooking bagai..kawan di depan mata buat tak tahu je... huhu... (diri sendiri harusla terasa)

Okay actually entry kali ni nak cerita je mcm mana perasaan bekerja di rumah... buat home based business... macammana nak survive.. ala2 nak bagi tips la kat sesiapa yang berura2 untuk berhenti kerja kan... sebab dah malas dah nak kerja... tahap everyday dread to work.. siap cranky2 bagai..tak kose kau nak layan bos yg garang ke demanding ke.. or colleagues yang asyikla nak ketuk sampai jatuh ke...or yg manis tebu di bibir tapi tu dia bila kat belakang... tikam hang pa dengan pisau rambo bertubi2 ke kann or senior2 yang pembuli ke yang main kotor ke nak naik pangkat kan..biasala politik kerja...things will get dirty if everyone is being greedy... atau setiap hari balik lambat ala2 pukul 9, 10malam... balik2 eh husband makan megi je ke (aduh kesiannn koo) or anak2 dah tidur ke... lepas tu hari2 rasa macam nak muntah travel pergi balik tempat kerja ke kan...Kesimpulannya, you all memang ada 1001 alasan la nak berhenti kerja... huhu...


eh muka nak ala2 camni je kannn....


Ada sesetengah orang memang luck dan rezeki dia bagus.. dapat kerja idaman.. bos pulak fuh..super understanding...siap kau cakap..

"bos hari ni saya rasa macam nak kerja kat rumah je la... sebab jari kelingking kena gigit nyamuk la..."

lepas tu bos dengan sporting nya... 

"Eh takpe2 you rest tau...ambil la MC 2, 3 hari..nanti tak cantik pulak jari u"???

(what thee sangat kan? hehe) .murah hati lagi kau...bagi naik pangkat naik gaji semua la... kau pandai buat excel je pun tapi eh bos dah bagi kenaikan gaji 30% kau.. (krik krik..okay exaggerate saje..hehe). colleagues pulak oh my god tahap bidadari and bidadara sorang2..dapat pulak working station tahap2 pejabat2 dalam drama2 melayu.. kerusi leather yg boleh pusing2 tu pastu boleh sandar sambil tangan didekatkan di atas perut dan jari2 dimain2kan...(boleh imagine tak?)  meja sebesar alam.. makcik cleaner bagai semua baik tahap ya Allah.. setiap hari buatkan horlicks kat korang... gaji pulak oh my godd!!! setakat nak pakai kereta honda 2 bijik tu hey..apela sangat...sebelah mata je u ols... so ape yang korang kena buat kalau dah berada dalam situasi macam ni? Bersyukur... ucap la Alhamdulillah banyak2 okay? ingat Allah banyak2...ingat semua tu datang dari Allah...Sebab ingatlah ramai kawan2 kita kat luar sana yang tak blessed dengan rezeki kerja elok macam tu ;)

Bukan nak cakap since buat business ni.. eh boleh kata banyak la dapat PM2 whatsapp2... tanya sebab berhenti kerja dan minta tips... sebab maybe diorang pun nak berhenti kerja and buat business sendiri gak kot.. eh tak taula.tapi tips apa je pun.. hantar surat resign aje la...pastu kau ngadap la bos kau yang akan memulakan negotiation skill or negotiation discussion untuk retain kau as a staff kan... hehe...tapi marilah nak share dalam entry ni surviving tips selepas tidak bekerja... so lepas ni nak tanya lagi pun boleh... tapi agak2 kalau lupa boleh la kita refer experience dari I ni... real human punya experience.. okay..tentang liku2 hidup seorang work at HOME wife! Sebabnye eh sangatla memahami perasaan sorang2 yang PM tu... it's okay..jom kita share2 ye pendapat and pengalaman :)


Sebelum tu eh nak share gambar work at home wife sikit!


toksah caya gambar pembongak gini... i alls tak cantik camni pun buat kerja kat rumah???


1. First thing first sebelum berhenti kerja... fikir dulu macam mana nak survive monthly commitment you all.. Kurang2 hutang PTPTN takkan parents bayar kot? Hehe...
Okay jom list down... hutang biasa ; car, PTPTN, credit cards.. betul? itu yang normal yang i rasa eh rata2 semua orang ada... oh by the way i dah stop menggunakan credit card since three years back kot... sakit woo nak bayar sikit2.. just guna untuk bila x sempat withdraw duit je.. so kalau you all masih ada credit card debts, try vow tak nak guna dah and settlekan cepat2... sebab among all loans, credit card adalah yang paling berbisa sekali... 18% interest kau...capekkk bangatt deh.

2. Discuss with your husband... tanya dia... dia redhooo tak? Boleh susah senang bersama tak? boleh accept any consequences after you all berhenti kerja tak? In my case... i did NOT ask my husband directly... memang almost every night membebel kat dia tentang impian masa depan ku.tentang eh bestnya tak payah kerja 9 to 5 pm ni...tapi nak buat bisnes...nak get paid for doing what i love most ..and i rasa dia pun macam redho kot yang i ni jenis keras kepala... kalau nak itu, memang macammana pun i akan buat jugak..biarpun sejuta halangan... lautan api sanggup ku renangi... (hoverrr) so dia macam dah tak kisah sebab he knows what ill be doing after i quit and how i am going to survive... Memang tak pernah kacau dia pun selama ni... (sikit2 je la kacau... hik hik... heyy... wifey rights..kan??? kurang2 you all nak makan putu piring pun mesti ada guna duit dia kann?) check sama kemampuan dia yea... pasal ini nanti lah kite cerita... kadang2 part ni sensitif sikit ye tak.. again... rezeki kita lain2 ye tak....

3. Plan, okay part ni barulah you all fikir... apa yang you all nak buat... macam i... i dah buat business kahwin2 ni secara part time selama 3 years dah... memang mcm cookies lah order selama 3 tahun ni...kejap ada je buat kejap takde.. sebab kadang2 order masuk je Alhamdulillah tapi memang terpaksa tolak... dah tu sibuk yang amat kan dengan kerja hakiki...mana nak buat ordernya nak kerja nya.. so walaupun ini adalah passion ku... tapi experience i sebenarnya sangat sikit sebelum ni... so bila cakap nak berhenti kerja... maksudnya plan i memang nak buat serious la.. and all out... and barulah boleh tak tolak order2 customer.. Alhamdulillah juga berkat doa dan sokongan family and kawan2... rezeki tu tetap je ada... love you all so muchh mucchh laa...

So apa saja yang you all plan nak buat.. mesti ada basic yang kukuh dan keazaman serta iltizam yang tinggi okay (fuh actually iltizam tu maksud dia apa pun akak tak tau...tulis je..nampak ala2 ilmiah sikit penulisan akak..hik hik..)... sebab nak kata kalau tak buat business nak serius jadi agent unit trust/insurance pun banyak je challenges nya... So apa je la yang you all nak buat untuk menjadi sumber pencarian mesti ada je cabaran2 nya... sama je macam kerja 9 to 5 pm malah cabarannya maybe lebih lagi... bezanya TIME, FREEDOM AND YOU GET TO DO WHAT YOU LOVE... OH MY GOD.. BEGITU NAK TEKAN KAN PERBEZAAN SAMPAI GUNA HURUF BESAR TU YOU ALL..hik hik..

Anyway pasal challenges dalam business tu lain masa lah kita story k..kang kalau cramp everything in one entry dah takde idea pulak next time nak bebel ape.

4. Get ready with extra cash. Okay im not gonna lie... First few months u berhenti kerja if u baru berhenti and nak start up business you are seriously going to suffer. WHY? Okay sebab u baru2 nak baby step gitu nak belajar2 buat business kan so of course la banyak try and error akan berlaku.. And when i said try and error... error tu adalah in other word; rugi. Ini pun kita elaborate further in another entry okay... wah...pasni aku senyap tak update blog lamaaa lagi.. sikit2 in another entry kann.. hehe But yes, sediakan umbrella before it's raining cats and dogs... (soundtrack playing ~ umbrella by Rihanna)

But oh well yes it's good to have extra savings la... so that time kau nak belajar2 bisnes ni kau boleh cover apa yang kau nak cover eh... lainla memang selama ni you memang dah buat bisnes ni secara part time while working full time kan... takpela kot sebab memang you dah ada basic yg quite strong.

5. Focus and be strong...jangan give up.

Heh, ini jalan yang anda pilih... sila jangan mengeluh atau mengungkit2 atau meratapi nasib... Ive been there done that! But now i know that im wiser.  Susah camne pun, focus satu je... kau fikir je..this is what i love most, i have my own sweet freedom...my own sweet time doing all these... And if at the end of the day kan... kau rasa macam... ish tak boleh go gituuu... then,  working at home or home based business is just not your forte... laydehhh! Do you get it? Maybe you still need to work 9 to 5... but it's okayhhh.... life is full of trials... you will never know something until you try them yourselves!

"There are no regrets in life, just lessons" - Jennifer Aniston

Fuh.gempak akak.. Jennifer Aniston cakap apa pun masuk ha dalam blog akak ni...hik hik.

Okay till then!