Thursday, July 17, 2014

Tentang Adab Memandu Peugeuot ;)

Fuh kecoh betul 2 hari ini tentang kes seorang lady driver yang bawa kereta Peugeot dan "mengamuk" sambil bawa stereng lock dan ketuk2 kereta seorang Uncle yang berbangsa Cina yang tak sengaja terlanggar kereta dia. Memang timeline FB dan instagram penuh cerita pasal that kakak saja.

Apa yang I perhatikan, memang kebanyakkannya sangat2 marah atau mungkin kecewa dan terkilan dengan situasi accident tu.. Rasanya yang menyebabkan masyarakat2 Malaysia yang memang prihatin and sometimes terlebih prihatin (termasuk I) terlebih rage dengan situasi tu sebab that lady memang nampak sangat2 biadap dalam video tu...lebih2 lagi dengan warga emas kan....

Okay honestly bagi I, I mengaku, first time tengok that viral video, memang rasa meluap2 marah... bukan sebab apa, sebab fikiran ni terus teringat ayah dan bapak (my father in law), dan my abah (my stepfather), yes i have 3 dads...jangan jeles naa! ;) I terus terbayang, Ya Allah, what if what happened to that uncle happened to my ayah/abah/bapak? And disebabkan terdorong oleh perasaan tu, i humbly admit, yang memang la menyumpah2 juga la that lady and tangan ni cepat je share the video. Banyak kali tengok the video, bertambah2 meluap lah api kemarahan dalam diri ni...

Tapi lepas dah tidur satu malam dan bangun keesokkan harinya, {sedikit info tentang I : kalau geram, marah, sedih atau terlebih happy, i akan tidur...tak tau kenapa memang macam tu... kalau letih tak pulak tau tidur kau... pelik sungguh} okay sambung cerita tadi, lepas dah tidur dan bangun, i macam dah dapat berfikir secara waras sikit and dah sedikit tenang untuk terima situasi accident tu...

Maka kesimpulan yang dapat i buat tentang kes yang heboh satu negara Malaysia ni ialah ;

1. Bila kita marah, boleh jadi at one point, tindak tanduk kita akan melebihi kewarasan akal kita berfikir... Baik atau sopan macammana sekalipun kita, keadaan tu masih boleh terjadi. Sebab kadang2 benda tu adalah beyond our control.

2. Sebenarnya, banyak yang dah kita pelajari dari video dan peristiwa kakak tersebut and that uncle, antaranya, anger will make u look stupid and stupidity will kill u, jangan terlalu racist, berfikir sebelum melakukan sesuatu, bersabar adalah perkara yang susah tetapi boleh menyelamatkan kita dari menjadi mangsa video viral menggunakan smartphone, memaafkan adalah perbuatan yang heroic dan kereta yang kena langgar boleh claim insurance.

3. Semarah macammana pun, bila difikir2 balik, hmmmp, akak tu hanya buat salah pada uncle tu, kita yang memerhati janganla judge dan hukum dia teruk2 sangat... sampai mengaibkan dia di laman2 sosial, aibkan periuk nasi dia... Macam tu pun tak elok juga kan... Everybody make mistakes... Cuma kakak tu learned her lesson the hard way... Kita pun tak mahu juga bila tiba masa kita berkhilaf, kita dihukum macam tu kan...

4. Video yang dirakam tu pun tengah2... jadi whatever happened prior to the accident kita tak tau kan atau macammana sebenarnya terjadi nya accident tu... kita hanya nampak dan boleh percaya apa yang diceritakan oleh pengomen2 dan news2 je kan.. Jadinya i fikir balik, tak layak juga I nak judge benda ni...

Memang banyak sangat la yang kita boleh pelajari.... memang macam indirect lesson about life la... about people... Tapi bagi I, uncle tu tetap seorang yang menang kerana berani memaafkan kesalahan orang lain... Entahla bagi I, bila kita memaafkan kesalahan orang pada kita, kita sebenarnya adalah orang yang kuat dan berani.... Kalau I, i belum tentu dapat memaafkan dan melupakan semudah itu... Bukan sebab dendam atau apa, tapi trauma kan.... rasa terkesan di hati... lebih2 lagi orang tua, hati orang tua ni mudah tersentuh....


okay depp..eh silap deep!


Anyway, semoga benda ni jadi pengajaran buat kita semua.... Yang dah pakai Peugeuot tu x payahla nak tukar kereta bagai... haha.. Kakak tu pun dah minta maaf pada uncle tu walaupun dekat FB dia macam2 perli2 lagi tapi biarla itu hal dia dengan Allah :)

Selamat bersahur dan berpuasa semua and renung2kan dan selamat beramal!


Adoi ni siapa yang kreatif sangat ni? hahahahaha


Wednesday, July 9, 2014

A quick update ; In progress

I thought Ramadhan is the month which i can rest and focus on my ibadah puasa ONLY because i assume that i will have less order for this month but boy i was wrong!

Alhamdulillah, i managed to secure 1000+pcs mug order, 9 trays artificial hantarans, flower bouquets and flower crowns, and small craft orders all to be completed and delivered before Hari Raya. All praises to Allah and i am humbly grateful with the rizkh He granted. 

If you are one of my personal FB or IG followers or The Craft Potion followers you must have already know that the personalised mug with the moustache and lips design are such a hit at the moment. It all started when my ex schoolmate came out with the idea of giving white mugs to her colleagues as farewell gift but she didnt know what to write on the mug or to give with the mug. So i on the other hand have been thinking to have this moustache and lips design ideas for wedding favors but yet to figure out what i can put up those designs for. 

I immediately told her..."hey, why not we go with this....." And the rest was history. Thank You Aswita for the white mug idea and it has now become one of the most popular items on The Craft Potion ;)

As you can see in the photo; the lips design and maybe 25%? Of the moustache design ;) cant see it clearly because the way this photo was taken. Photo art lah konon.

The mugs are heavy beyond my imagination...i have to use this strolley... Opps trolley ( i was thinking to write stroller actually that was why it became to strolley stroller + trolley ...lol) to move them around for washing,drying and drawing. Quite leceh but they are all worth it because at the end of the day .....
.
.
.
.
.
.

This is the overall look that I want to achieve ;) trust me they all look so much better when arranged in stacks like that.. Lol #ocdattack





Some of my friends said the mugs do not look like they were hand drawn at all... they look like printed mugs.. Again u can count on my #ocd..

I also recently did a different design. Delivered and Alhamdulillah the customer was satisfied. Nah here u go!

 Love birds design katanyehhhh!! So cute i could die now. Ada ke puji diri sendiri?haha.

Besides the business workload, i am also busy with decorating or more to organizing the house. My recent project is husband's temporary home office. I just use everything that we have in our home because this is just for temporary and if we have decided to retain the space as is we would be getting a proper  desk for the computers and laptops and all the necessary equipments.


Still under construction... I am thinking to add small unit shelves or just small leg sofa below the desk...just wait and see..maybe i will change my plan later. The usual me...

Before this, the coffee table below was the victim. My husband will sit on the bean bag, put his machines on the coffee table ( mind you he sometimes uses up to 3 monitors for god-knows-what) and let all his papers and the machines' plug wires scattered all over the place and that make me go crazy! 



Anyway, i will try to manage my time and complete my in progress list as per my schedule ;)

Selamat Menyambut Ramadhan all!

P/s : pagi ni Argentina vs Netherlands. So which team are u with? Me?? I will go with the winning team... Haha. 

Cameron Highlands again :)


I sangat suka Cameron Highlands. Sebagai pencinta bunga, Cameron adalah sangat best dan memang sangat memadai lah nak pergi untuk mini getaway.

Both of us, my husband and I, kitorang memang sangat2 in need of a vacation...tapi mana je nak pergi... dengan my husband yang tak boleh cuti kan... Kalau nak kata budget, nak cuti2 Asia Tenggara murah InshaAllah ada je tapi kurang2 pun nak juga one week kan... Dah kalau husband tak dapat cuti one week tu macammanalah? jadinye last choice, Cameron saja.

So, we all pun booked hotel yang we all honeymoon dulu...opps yang kekonon nak prehoneymoon...sebab kekononnya nak honeymoon kat jauh2 sikit...tapi takde rezeki juga... makanya takpela kita kira ni prehoneymoon yang kedua la...hikhikk... menyampah sangatt...dah almost 4 years kahwin pun nak prehoneymoon bagai... cuti2 Malaysia sudah... (akak memang la hoverr gitu...peace...)

As you guys know, kalau baca entry kat sini, mesti korang tau dulu we all stay dekat Casa De La Rosa, memang dah jatuh cinta la dengan hotel tu... takde dah try hotel2 lain... bezanya kali ni, takdelah ambil honeymoon package..just ambil stay package je... Price wise? Murah la I rasa... RM280+ for one night! We all booked through Agoda.com je... kalau nak further info pasal this hotel boleh view their website { http://www.hotelcasadelarosa.com.my/ }.. Tapi you all tau la..rate hotel ni dia tak tentu... time tak peak season dia murah... time peak season..hurm..memang berganda2 naik nye.. same goes to their honeymoon package.Actually hotel mana2 pun sama je kan...

I terpaling suka this hotel sebab ambience dia... We all ambil yang mengadap garden je.. Dulu we all dapat bilik yang paling hujung... Mentang2 masa tu hornymoon kan, bagi yang paling hujung je you all... tapi ni bila dah jadi pengantin basi ambik kau... depan lift je dia bagi...hik hik.. takpela...tetap best... And hotel dia, ada juga view yang mengadap golf field...Memang best la... Tak payah susah2 pasang aircond bagai... Kat Cameron ni dia pakai natural aircond gitu...

Dulu i pergi, tak sesejuk yang kali ni kitorang pergi... Oh My godddd!! Sangat2 sejuk....Memang best gile.. Kalau tak pakai sweater tu memang tak boleh la.. Macam dulu relax je pakai Tshirt... Tapi kalau time tengahari tu dia macam suam2 kuku sikit so kalau pakai cardigan dah memadai kot...

Okay malas la nak bebel2 pepanjang kan..jom tengok gambar2 we all... Sambil tulis ni pun meluap2 keinginan untuk pergi lagi... I will have a serious talk about this with the husband soon...

I would love to have an annual trip to Cameron Highlands.Best woo...Tenang je.... Tapi kalau you all suka yang happening2 gitu... then this is not your place la..


     Dekat depan Casa De La Rosa..best kan...cantik hotel dia...i really love the ambience!

Ni interior bilik dia. Very the english vintage! Memang tak puas la duduk 3 days 2 nights kat sini!!!






Dekat Time Tunnel Galleria Museum! Kat sini ada jual coffee strawberry tau.. Ya Allah so delicious!




Ni kat Cameron Lavender...best tengok bunga2 dekat sini!! And yg paling best petik sendiri gerberas!!opps abaikan muka kita yg pose tergedik nk minta penampar gitu.

Kalau gi Cameron Highlands lepas tu tak makan strawberry coklat ni memang tak Cameron la! Ni beli kat kedai2 tepi Cameron Lavender tu juga rasanya. Kat bawah tu ada ubi ball...jangan lupa beli juga tau...sedap amat!!

Lepas tu malam yang kedua tu i dengan husband makan kat kedai steamboat ni...lupalah nama dia apa tapi dia tepi hotel De La Fern x silap...

 Duit i habis memborong benda ni je...hikhik...

Macam kat oz katanye!!

Okay banyak lagi tempat yg we all pergi tapi tempat2 yg dah cover dalam entry prehoneymoon dulu... korang pergi sendiri la Cameron Highlands and enjoyyy!! Pergi sekarang maybe weather dia kurang best kot. Sebab skrg cuaca kan panas...so mesti Cameron x berapa sejuk.....mcm we all pergi dulu time bulan  februari musim hujan..best sangatt...sejukk!!

Nak pergi lagi...definitely going to propose annual trip to Cameron Highlands to the husband. Hopefully he will approve! ;)