Thursday, July 17, 2014

Tentang Adab Memandu Peugeuot ;)

Fuh kecoh betul 2 hari ini tentang kes seorang lady driver yang bawa kereta Peugeot dan "mengamuk" sambil bawa stereng lock dan ketuk2 kereta seorang Uncle yang berbangsa Cina yang tak sengaja terlanggar kereta dia. Memang timeline FB dan instagram penuh cerita pasal that kakak saja.

Apa yang I perhatikan, memang kebanyakkannya sangat2 marah atau mungkin kecewa dan terkilan dengan situasi accident tu.. Rasanya yang menyebabkan masyarakat2 Malaysia yang memang prihatin and sometimes terlebih prihatin (termasuk I) terlebih rage dengan situasi tu sebab that lady memang nampak sangat2 biadap dalam video tu...lebih2 lagi dengan warga emas kan....

Okay honestly bagi I, I mengaku, first time tengok that viral video, memang rasa meluap2 marah... bukan sebab apa, sebab fikiran ni terus teringat ayah dan bapak (my father in law), dan my abah (my stepfather), yes i have 3 dads...jangan jeles naa! ;) I terus terbayang, Ya Allah, what if what happened to that uncle happened to my ayah/abah/bapak? And disebabkan terdorong oleh perasaan tu, i humbly admit, yang memang la menyumpah2 juga la that lady and tangan ni cepat je share the video. Banyak kali tengok the video, bertambah2 meluap lah api kemarahan dalam diri ni...

Tapi lepas dah tidur satu malam dan bangun keesokkan harinya, {sedikit info tentang I : kalau geram, marah, sedih atau terlebih happy, i akan tidur...tak tau kenapa memang macam tu... kalau letih tak pulak tau tidur kau... pelik sungguh} okay sambung cerita tadi, lepas dah tidur dan bangun, i macam dah dapat berfikir secara waras sikit and dah sedikit tenang untuk terima situasi accident tu...

Maka kesimpulan yang dapat i buat tentang kes yang heboh satu negara Malaysia ni ialah ;

1. Bila kita marah, boleh jadi at one point, tindak tanduk kita akan melebihi kewarasan akal kita berfikir... Baik atau sopan macammana sekalipun kita, keadaan tu masih boleh terjadi. Sebab kadang2 benda tu adalah beyond our control.

2. Sebenarnya, banyak yang dah kita pelajari dari video dan peristiwa kakak tersebut and that uncle, antaranya, anger will make u look stupid and stupidity will kill u, jangan terlalu racist, berfikir sebelum melakukan sesuatu, bersabar adalah perkara yang susah tetapi boleh menyelamatkan kita dari menjadi mangsa video viral menggunakan smartphone, memaafkan adalah perbuatan yang heroic dan kereta yang kena langgar boleh claim insurance.

3. Semarah macammana pun, bila difikir2 balik, hmmmp, akak tu hanya buat salah pada uncle tu, kita yang memerhati janganla judge dan hukum dia teruk2 sangat... sampai mengaibkan dia di laman2 sosial, aibkan periuk nasi dia... Macam tu pun tak elok juga kan... Everybody make mistakes... Cuma kakak tu learned her lesson the hard way... Kita pun tak mahu juga bila tiba masa kita berkhilaf, kita dihukum macam tu kan...

4. Video yang dirakam tu pun tengah2... jadi whatever happened prior to the accident kita tak tau kan atau macammana sebenarnya terjadi nya accident tu... kita hanya nampak dan boleh percaya apa yang diceritakan oleh pengomen2 dan news2 je kan.. Jadinya i fikir balik, tak layak juga I nak judge benda ni...

Memang banyak sangat la yang kita boleh pelajari.... memang macam indirect lesson about life la... about people... Tapi bagi I, uncle tu tetap seorang yang menang kerana berani memaafkan kesalahan orang lain... Entahla bagi I, bila kita memaafkan kesalahan orang pada kita, kita sebenarnya adalah orang yang kuat dan berani.... Kalau I, i belum tentu dapat memaafkan dan melupakan semudah itu... Bukan sebab dendam atau apa, tapi trauma kan.... rasa terkesan di hati... lebih2 lagi orang tua, hati orang tua ni mudah tersentuh....


okay depp..eh silap deep!


Anyway, semoga benda ni jadi pengajaran buat kita semua.... Yang dah pakai Peugeuot tu x payahla nak tukar kereta bagai... haha.. Kakak tu pun dah minta maaf pada uncle tu walaupun dekat FB dia macam2 perli2 lagi tapi biarla itu hal dia dengan Allah :)

Selamat bersahur dan berpuasa semua and renung2kan dan selamat beramal!


Adoi ni siapa yang kreatif sangat ni? hahahahaha


No comments:

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ