Tuesday, August 26, 2014

Open House Raya 2014


we all (read = my husband and I)

Finallyyyyyyy, we all dapat juga buat open house this year for our small group of friends and families! Last year we all baru pindah masuk, so macam tak ready lagi nak buat open house bagai ni.... Nak buat housewarming pun macam tak yakin je sebab takut rumah ni tak bersedia nak terima tetamu...Yolah, dengan masalah water rationing bagai... But Alhamdulillah, after almost two years we all duduk sini, this year we all nak try buat open house juga.. actually sekali la tu dengan housewarming. 

Sebenarnya, tak delah well planned pun open house ni, it was kind of last minute tau. Tetiba je i cakap dengan husband, 'you, apa kata kita buat open house this year?' masa tu macam baru je sampai dari Miri (kan tahun ni raya Miri), so my husband pun macam agreed je sebab actually memang dah plan nak buat makan2 untuk housewarming rumah tapi last year masing2 busy. Kan I dengan kerja office yang menggila tu, so mana nye nak ada masa planning2 open house bagai ni kalau dah weekends pun busy nak buat itu ini kat office tu... perrgh never ending kerja... tuh la nasib jadi kuli... tapi kat situ bukan takat kuli... kuli batak dah.. huhu.... tak maafkan sampai bila2 tau si Account Manager yg membuli I jadi kuli tu! huhu... (sorry lepas geram pulak!)

So a few days before 16th August tu i pun call lah Catering and discuss menu bagai, we all ordered for 50 pax, menu nasi ayam, air sirap and dua jenis kuih... Catering tu charge RM8 per pax... Okaylah kan? Tapi dia punya food dia bagi macam 100 orang nak datang makan. Banyak gila!! Huhu. Murah hati betul owner Catering tu, harap murah rezeki dia. InshaAllah. And Alhamdulillah juga la kebanyakkan feedback yg dapat from guest food sedap! Huhu. 

Tapi, banyakkkk gile food lebih! Menyesal tak jemput lebih ramai orang... Actually jemput ramai je through facebook messenger tapi tah apa problem, ramai tak dapat... sebab msg macam tak properly send. Bengong je messenger ni! GERAM akak! tu pun kawan2 sekolah, nasib baikla ada Riza yang cepat merespond whatsapp i, so wakilkan dia je ajak sesiapa... Alhamdulillah datang juga diorang walau dah lewat2 malam... thank you korang! Love you guys so much la...Yang lain2 harap maafla, i was so so busy sampai dah tak sempat nak jemput sorang2, tu yang update gambar jemput je dalam FB tapi entah orang rasa macam tak ikhlas kot jemput gitu je kan... Yelah kalau i pun, kalau orang setakat jemput "hi datangla" and then letak gambar makanan kat FB, HUH!! what do you expect kan? hehehehe

Honestly, planning I memang fail gila! Makanan jadi terlebih2 banyak, sebab i asyik dok rasa, 'Ish, satgi ni mesti tak cukup ni, ni mesti ramai orang nak makan' tuh yang malam tu pe jadah gi rebus nasi Impit sampai 6 bungkus and setiap satu bungkus tu ada yang 30 mini nasi Impit tu! Gile kann?!!! Haha tuhla... tak nak dengar cakap suami tercinta lagi... kan dah kena tulah... Last2 lepas dah bagi2 neighbour nasi impit tu still banyak lebih and terpaksa buang je sebab dah basi :( :( Menyesal... Tapi xpe lah.... first time buat makan2 kan.... so now dah tahu... next time we can do better... 

So menu hari tu besides nasi ayam as the main course, ada nasi impit, kuah kacang (HOME MADE buatan sendiri okay! Sedap tapi pedas lagi!huhu sorry puji diri sendiri) kek pisang (beli kat Giant je), sausages (for kids actually ni tapi I tengok orang tua pun bedal semacammm je, sedap letteww, I rebus je k), orange, mocktail (yang husband buat... tah dia campur habis Nata De Coco la, fruit cocktail la..kalau tak sedap dia yang buat tau hihihi), and lemang (we all beli je... pejadah nak bakar lemang kat balkoni apartment ni you all? tapi lemang dia sedap kau) . Okayla Alhamdulillah la boleh tahan semuanya. 

Kesimpulannya, banyak benda we all belajar bila buat open house ni, antaranya jangan membazir makanan sangat... memang food InshaAllah terlebih cukup.... and yes duit memang mengalir macam air hujan kau... beli tu beli ni... bukan Catering je tau... tapi kalau kita baru2 nak buat open house ni kan, mana lah nak ada bekas nak letak mocktail la, bekas nak letak itu la ini la... Nasib baik kat Giant ada tray pakai buang tu... So i beli yang tu je untuk letak orange, kek pisang and sosej bagai... senang.. tak payah susah2 basuh... buang je lepas pakai. Yang beli  untuk pakai lama just macam stainless steel tray untuk letak nasi impit and kuah kacang tu je la... So duit memang prepare siap2 la, Alhamdulillah ada rezeki lebih tu yang dapat kongsi tu buat open house.... 
And Yes, besides happy dapat jumpa kawan2 datang rumah, bila open house dah habis tu memang penat gila2! hahaha.... fuh, memang sakit gila pinggang tapi gigihkan juga kemas malam2 tu juga walaupun husband suruh rehat... Gila kau... nak biar pepinggan mangkuk bagai ni bertaburan and nasi nasi kuah bagai ni bertaburan...? Malam tu juga i vacuum mop rumah semua. Penat pun penat la... Geli tau kalau cicak and lipas berkerumun!Kalau ada maid takpela juga boleh minta tolong dia buat, dah kalau kita yang maid, hah..pempaham sendiri la yea.

Okaylah malas nak bebel panjang2... nah gambar2 open housee... Enjoice people! Tadaaa!


THE FOODS




Nasi himpit yang memang terlebih lebih!


KEADAAN RUMAH (kemas ya rabbi! kalau tak...jangan harap.. sebab ni extravaganza kemas) 

We all pindahkan meja ke tepi gitu... Nak nampakkan ruang besar.


Kawasan yang masih under construction.. Tak tau bila nak siap... Sebab nak beli banyak benda lagi sebenarnya... Tapi sayang nya nak keluar duit sendiri but at the same time, tak nak minta duit husband juga... So camne?

Tempat kita baca magazine... 




THE GUESTS






So next year nak buat open house lagi?? Insha Allah ada rezeki lebih i buat lagi..