Tuesday, September 23, 2014

Small Master Bedroom Decor Ideas

Sekarang ni tengah gigih mencari ideas and inspirations untuk deco and organize our masterbedroom. Memang a bit challenging sebab masterbedroom I ni sangat kecil. Rasanya lebih kurang sama size je kot dengan guest room, beza dia tandas masterbedroom ni luas. Tapi, apa gunanya? Kalau boleh tidur dalam toilet tu okay juga. Hehe.

But it's okay, we will reach the masterbedroom punya toilet part later.

Recently, i just changed a few furnitures in the master bedroom, tapi satu benda utama yang tak tukar lagi is the wardrobe! Wardrobe yang we all pakai sekarang ni is the wardrobe yang we all beli almost 4 years back, time mula2 kahwin and time mula2 nak masuk rumah sewa dulu. Memang beli satu set perabut baru untuk rumah sewa tu... Time tu baru2 nak mula hidup kan, beli perabot2 pun dekat Cavenzi je :) Tapi not bad tau, quality dia pun okay walaupun murah je. So time we all pindah rumah yang sekarang ni dulu, we all jual kesemuanya, katil queen, dining table, TV rack, L couch and coffee table. Jual murah2 je kat orang yang hantar perabot2 we all tu. Sayang tu memang sayang sebab all the furnitures memang elok sangat lagi... Tapi takkan nak angkut semua tu kan, mana nak letak sebab yang rumah baru ni pun kami beli satu set perabot yang baru. Cuma yang kami bawa ke rumah sekarang just guest room punya katil and the wardrobe sebab masa tu which was almost two years back condition barang2 tu okay lagi... Tapi... sekarang ni dah nampak worn out sikit la.

But... no worries, hehe, sebab dah survey new wardrobe! In Sha Allah, if murah rezeki next month beli la wardrobe tu. Nanti la I update once dah beli. Yang penting wardrobe tu boleh customize design interior dia to suit our needs and wants, so boleh la organize dengan lebih baik nanti.

Pencarian inspirations masterbedroom ni actually macam wasting time la jugak. Sebab kalau google, yang keluar tu semua macam too good to be true je? Macam eh boleh ke rumah aku jadi macam ni. So again, I akan try design yang realistic sikit la and yang penting ikut budget yang diperuntukkan.

Basically, perabot yang I nak dalam tu pun just katil, chest of drawers untuk letak TV and the wardrobe. Yang lain tu just fringe decor la... Still tak betul2 decide lagi apa yang nak diletakkan. Pening fikir! Haha... Anyway, nak tak nak kena tunggu bulan depan la, bila masuk wardrobe yang baru tu baru lah I boleh fikir nak susun letak atur barang2 lain. :)

By the way, nak share dengan you all, ideas2 yang i dapat hasil research from the net. Kira macam #yaniemasterbedroominspiration la.


Nice kan, simple je... cuma colour dia je i tak berkenan sebab white on white. Anyway photo credit http://keephomesimple.blogspot.com/to


I suka wall art dia and the hanging lamps.. Cantik la.


credit photo from : google

Cantik decor macam kat atas tu, tapi sebab kan i nak buatkan masterbedroom i ni nampak besar, i have to rapatkan katil tu ke dinding, sebab kena ada space untuk letak TV and wardrobe,  so memang tak boleh nak copy paste la kot design2 kat atas tu...Satu masalah yang paling2 i tak suka gila about my masterbedroom is the location of the window and the electrical switches and plugs yang sangat la ackward! So memang challenging la nak arrange perabot kat dalam masterbedroom ni. 

Anyway these two photos kat bawah ni memang i minat la. huhu... tapi semua nya tak rapatkan katil ke dinding... Hmpph need to find the designs which will work for us nampak gayanya.Maybe i kena reka sendiri kot! So till then guys!See you in next entry.



2 comments:

imm said...

akulah insan yang berkonsep asalkan ade tu yanie hahahah..sjak kawen n masuk rumah sewa, kami beli meja makan n rak tv je seketul..perabot lain angkut dr rumah sewa lame hb aku..pastu fikir, nnt dah beli rumah sendiri baru lah nak hias elok2..tp entah bile la rezeki tu nak datang..huhuh

dell idrus said...

kak dell suka cari inspiration kat pinterest pastu rasa inspired gilaaaa. pastu bila tutup je pinterest terus mood berubah seperti biasa hahaha sedih!!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ