Thursday, March 5, 2015

Buying Happiness :)

Lama tak update blog. I dont know i just feel like writing today.. Saje nak share about buying happiness.. 

So apakah buying happiness tu? For me, buying happiness ni kalau direct translation English - Malay, haruslah jadi membeli kegembiraan kan? Jadi apa yang I  ni nak cerita tentang membeli kegembiraan ni? 

I tak tahu orang lain, tapi jenis i, i suka belanja orang. Kalau ajak orang keluar, reason yg i gunakan is nak belanja orang tu makan or nak bagi barang. Sebab entah, kadang2 i rasa segan nak ajak orang keluar just saja2 tanpa sebab, takut menyusahkan orang juga kan.. Tapi nak keluar... Sebab nak borak2 ke heart to heart ke or just nak a few hours of chit chatting face to face dengan a human being... Haha.. Yelah bukannya tak boleh whatsapp kan but that one u have to text okay? And that one you tak nampak how the other person punya reaction bila text dengan u. 

So for me dengan membelanja orang makan itu sebab ajak keluar is one of buying happiness kind of action. Because why? Sebab u keluarkan duit untuk make other people happy and u happy. It's a win win situation. Kawan yg u ajak keluar dapat makan and you got a company. So both parties, i assume happy kan? But yes, sometimes some people mesti cakap pathetic nya terpaksa belanja orang untuk ajak keluar.. Begitu desperate..Kalau orang tu betul2 kawan takkanlah nak kena belanja baru nak keluar. 

Well for me lantaklah nak cakap ape. Try asking yourself at the first place... Ikhlas tak nak belanja orang tu? Kalau jawapannya ikhlas, the rest like apa orang nak cakap just ignore okay.

For me, buying happiness comes in many forms,bukan setakat belanja orang, tapi bila kita suka hadiahkan orang tanpa tunggu time birthday pun is one of the actions juga or bagi surprise pada kawan2 ke ( for birthday/any special occasion surprises boleh check FB page : The Craft Potion) ahahaha sempat iklan ko. 

For me, Kalau u suka tgk other people's smile walaupun u kena keluar duit sikit tu maksudnya u are buying happiness lah tu.. Sebab u happy bila tgk orang lain happy but in order to see that u have to spend your money/buy something and give :)

Banyak lagi buying happiness punya action selain belanja makan, bagi hadiah and buat surprise.. But these three are the most yg selalu org buat la kan? 

But actually tak salah pun, okay ape buying happiness ni.. U dapat pahala sedekah, hati pun happy.. And orang yg menerima or menemani u tu kalau dia ikhlas and happy dia pun dapat pahala juga..here to share a quote about buying happiness: 



So true right? 

And ni salah satu contoh i ols sedang "membeli kegembiraan". Sorry Tauesh pinjam gambar.. Happy i ols tengok kawan i ni happy! 

Ye, belanja dia makan buffet kat PICC sebab dia je pun yg available nak ajak keluar time weekdays... tu pun time lunch. Haha. Dia dapat makan free i ols dapat makan jauh2 sikit and berborak dengan manusia depan2. Haha.



Tu dulu. See ya.