Wednesday, April 22, 2015

Kedah & Penang 2015 Part 1

Actually main reason kenapa kitorang boleh sampai ke utara tanah air tu sebab nye nak visit nenek.
To tell you guys the truth, selama 4 years kitorang kahwin, inilah kali pertama husband I berkesempatan balik kampung I di Kedah. Huhu. Sedih kan? But better late than never, better do than sorry.

Dah lama dah actually berkira2 nak balik... Tapi banyak naww halangan2 dan aral melintangsss.. Takde masa la, ade ad hoc projects la, ada hal urgent la tetiba ada appointment bla bla bla... Tapi, I cakap dengan husband, nenek makin tua, kita kena juga balik tengok nenek, sebab everytime I balik Miri, I selalu je pergi jenguk nenek husband, jadi hopefully, I dengan dia boleh balik jenguk nenek I juga.... So husband pun after dah discuss dengan boss dia semua, dia dapat la ambil cuti 3 hari... Appreciate sangat effort husband, dalam keadaan tgh busy banyak kerja dia  sanggup juga ambil cuti untuk balik kampung and bawa I cuti2 Malaysia. Husband I baru pindah keje baru start this year... Tu yang macam susah gak nak cuti.. Tapi nasib la company tu company dia sebelum ni jugak.. Eh aku pun tak paham la orang keje macam dia ni... boleh keluar masuk sesuka hati... haha... Dah nama consultant kot kan...

So we all pun balik la Kedah on Saturday 4th April... Nak balik hari Jumaat petang tu tak boleh sebab I masih ada hantarans job nak kena buat... We all bertolak dalam pukul 1 petang macam tu and sampai Kedah dalam pukul 7 malam. Berhenti pun sekali je kat Hentian Gunung Semanggul untuk solat and makan...

Sebabkan dah lama tak travel by car jauh2 kan, I rasa eh apesal macam kejap gile perjalanan balik Kedah ni... Dulu2 masa kecik2 or masa tak bawa kereta sendiri rasa macam jauhhh je! Honestly, memang rasa excited sangat nak balik... sebab I memang suka kot travel jauh2 ni... and memang suka suasana kat kampung. Tenang u ols. Tak suka duduk bandar... I memang originally orang KL but entah la...happening lifestyle ni memang I tak suka la... So not me. So kalau one day husband nak settle down kat Miri pun I takde masalah... Miri tak sesibuk KL.

So tiga hari kat Kedah kami takde pi mana pun... Just duduk rumah nenek, pergi Changlun tengok kolej matriks I ols (Matriks Changlun di hatiku) ,  pergi rumah paksu, pergi Pusat Sains Utara hahaha.. Tak boleh blah... Actually sebab nak teman anak paksu... So layankan je la... Kalau kat KL ni pun memang tak kuase nye nak jejak benda2 macam tu kan... Kotla husband I ols ajak buat lawatan sambil belajar lak ke Planetarium Negara one day kennn!

Dua2 pose macam nak kena lempang time ni.. I dengan kaki terangkat sebelah kaki kepit macam tahan kencing and husband pulak pose ackward macam hape je... 


Ko ade gi Pusat Sains? Haha tuhla cousin kitorang... Kecik lagi... Rasa tua naw keluar ngan dia..


 Husband My All Dengan Nenek my all... Sedih tengok nenek... Tabahnye seorang nenek tak nak susah kan sesiapa... Orang tua kan... Degil mereka lain macam sikit.... 

Rajinnye Laki kita kemas rumah nenek... Sapu2 daun pokok padahal kat tanah merah tu banyak kerengga tu

Walaupun suntuk masa kat Kedah, kitorang sempat gakla singgah Pekan Rabu. Actually dah bukan Pekan Rabu... Dia dah Pindah... Pindah pi satu bangunan ni nama Ukir Mall... So tak tau la nak panggil Pekan Rabu ke Ukir Mall sekarang...Kitorang pergi pun tak beli apa sangat la..... Sempat la rembat tudung dua helai.. Yang lain2 I rasa macam Jalan Tar lagi murah kot telekung2 jubah segala tu...Tapi yang kelakar tu kan boleh pulak time jalan2 Alor Star kat kedai2 tepi jalan tu boleh pulak terbeli satu telekung ni, punyalahhh tahan nafsu tak nak beli kat Pekan Rabu tu sebab mahal tak menentu kan...sekarang dah macam menyesal sebab rasa telekung tu macam overpriced la pulak... Tapi takpela anggap je la rezeki orang kedai tu kan! Ni lah masalah bila inpromptu purchase dahla telekung tu takdelah cantik mana pun... biase2 je.....

Alang2 dah sampai Kedah ni, ajak le husband I tu jejak Changlun... Pergi tengok Kolej Matriks yang meninggalkan 1001 kenangan pahit manis pada my all ni... Hehehe...

Sampai2 Changlun, memang macam jakun gila I... Banyak gila dah kot perubahan... Kedai2 kat tepi jalan dari Pekan Changlun tu ke matriks tu pun macam dah banyak buka je....And ada rumah2 kat tepi2 kawasan tu...Maybe untuk lecturer2 or orang keje matriks tu kot...  Untung la bebudak sekarang... Dulu kitorang macam mati kutu kot duduk kat matriks tu.. Dahla kitorang batch yang kira pioneer la... sebab matriks tu time tu baru buka...So apa pun takdak lagi... Tapi yang bestnye... dulu agak bebas and tak strict... Sekarang maybe dah strict kottt.. Haha.


Ni kedai Kawan... Wehhh dulu kedai ni la paling famous k untuk bebudak KMK...Macam2 ada! Dulu kalau dapat pergi kedai ni je pun dah macam release stress okay... Macam walking down the memory lane pulak balik matriks ni... terus macam terflash segala mak nenek memori suka and duka kat sini... Apa orang kata, tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat belajar.. Okay takde kaitan..

Ni nak cite pulak kat rumah nenek boleh pulak dah ada kedai makan best2. Sungguh tak adil betul... Dulu takde pulak benda2 ni...Now famous kat sana Roti Doll. Sedap gile okayyy. Kalau korang nak rasa Roti Doll ni, carilah direction pergi Roti Doll Gunung Keriang... Tapi actually dia ada dua tiga gak kedai yang serve Roti Doll ni... Cuma yang sedap, of course la yang dekat rumah nenek my all.

Roti Doll ni sejenis roti canai yang dah dicarik2, lepas tu atas dia, dia letak telur goreng ala separuh masak macam sunny side up gitu... lepas tu letak kuah campur sambal sikit banjirrr... Fuh sedap kau. Ni pun teringat2 lagik ni... Confirm esok I nak breakfast roti canai... (tulis blog ni pukul dua pagi cite pasal makanan sapa suruh?) Hahaha

Ni time bawa nenek breakfast kat luar... Nenek suka makan tosai... Kitorang bedal Roti Dol gak... Susah tau pujuk nenek nak bawa keluar... Nenek tak suka sangat jalan2... Maybe tak nak penat kot.... Tapi maybe nenek ngenangkan kitorang ni jarang balik kan... Dia ikut lah jugak...



Nah ni pulak gambar roti doll.. Sorry la I google je ni... Yang sendiri punya gambar tak ingat dah mana letak... Yum yumm sedapppp bangatttt.. Tak tipu tawww


Okay la nanti bila free nanti sambung Part 2 pulak lebih pada cite tourist (lahh sangattt) jakun Pi Penang!




Tuesday, April 21, 2015

Pengemas dan organized.

Sesiapa yang follow IG or Facebook I mesti dah selalu tengok I cerita bertapa organize dan pengemasnya I. Siap poyo2 lagi bagi tips itu ini begitu begini kann? Jap nak hashtag #inisemuapoyo. Yang best tu ramai pulak tu yang terpengaruh. Siap PM2 & Whatsapp tanya itu ini... lawak hokay! Wakakaka. Korang memang best....kalau I tipu pun semua percaya je tu! Hehe

Gambar2 tu pulak nak upload yang angle2 menarik dan bersih berkilat je kennn, yang satu side lagi tengah bersepah dengan bunganya, cecawan nya, kain tak berlipatnya  tak nak pulak tepek dalam IG ke FB kannn! hipokrit sangat I olss ni! Hehe

Tapi actually memang I ni sejenis yang agak cepat rimas jugak la kalau rumah bersepah ke, barang2 tak letak tempat dia balik ke, kain tak lipat ke, nampak habuk2 keeee. Paling lama boleh duduk dalam keadaan bersepah max 2 jam je. Lepas tu I akan jadi macam cacing kepanasan and asyik nak naik hangin je... Oleh sebab tu lah, I memang akan kemas rumah hari2... Ala, bukannye major cleaning macam mop lantai, lap lantai, lap kipas bagai pun, just vacuum sikit2, lap abuk sikit2.... dah. Yang penting rumah mesti nampak quite presentable! Yang abuk tu pulak memang musuh ketat la untuk orang yang allergic macam I ni.. Jap lagi bersin la memanjang...Paling teruk boleh kena asthma. Satu hal pulak husband I nak ngangkut pakai gas kat klinik huhu... So better mencegah dari mengubati.

Kadang tu memang penat kan, sebab ye lah I dahla work from home... Kalau dah nama work from home and kerja pulak memang involve a lot of mess, memang setiap hari la i mengemas! Kadang husband I siap sound je, 'sambung esok je la kemas B, U kan penat tu' ...Tapinyeee mata ni memang serabut ayam la tengok barang2 bersepah.. (bila cakap serabut ayam, kang ada orang cakap, 'sapa suh bela ayam dalam rumah?' haha)  So memang tak boleh... penat macam nak pengsan pun, sebelum tidur mesti gak kemas sikit2 supaya esok bangun pagi takde la bangun dengan kepala yg berserabut kan!

Actually, sifat suka mengemas ni dah lama runs in the family kottt.. Family I belah ibu...Rasa2 I ni ikut sebelah tu la tu... Jenis suka deko2 rumah, rumah kemas, barang2 nak teratur... Sebab dari nenek and Ibu pun sama jee... Dua2 jenis kemas rumah... And adik beradik belah ibu pun sama je la macam tu gak! Even paksu I yg lelaki tu pun suka kemas and deko2 rumah... Kalau setakat cakap camni ngan korang macam susah je kan nak caya tu,that's why you must See to believe la.. Ewah....

Kalau nenek I tu lagi lah, bukan setakat kemas je tapi bersih... Walaupun rumah nenek kat kampung tu memang nampak sangat tua dan shabby looking, (dia tak nak repair sebab dia nak rumah tu usang ikut umur dia, Ada kenangan tersendiri katanya, puas dah pujuk nak repairkan...) tapi...dalam rumah tu bersih gile okay and kemas je barang2... Walaupun rumah kampung aje ....And selalu naik banjir tau!

Meh nak tunjuk gambar masa kitorang balik kampung itu hari... Ni gambar katil dalam salah satu bilik kat rumah nenek... Perhatikan style nenek susun bantal.... Katanya ikut style orang2 Singapura... Nenek I ols kann orang Singapore giteww...



Pelik kan susunannya tapi inilah susunannya dari I kecik2 sampailah sekarang dah nak masuk 3 series ni u ols. Tengok tu, siap ada bunga melur on bed lagi... Natural scent katanya.....


Ramai yang bila datang rumah i or tengok I update gambar2 rumah dok puji2 kemasnya rumah, bersihnya rumah yada yada... Sangat kagum la ape la... Tapi bagi I, toksah duk kagum sangatleeee... huhu

Tau tak I sebenarnya suffer tau dengan sifat extreme nak kemas je ni.... Actually dulu masa i kecik2 i takdela pengemas gile macam sekarang, tapi since masuk matriced kot, I macam jadi very particular bab susunan barang2 and terus perlahan2 ikut jejak langkah ibu and nenek... Padahal dulu gila stress sebab asyik kena pukul bila bilik or rumah bersepah... Sekarang ni jadi lain pulak!.. Haha.. Sekarang baru tau kenapa dulu ibu akan pukul bila bilik atau rumah bersepah... sebab rumah bersepah memang tak cool okay!

Kadang2 tu rasa macam sakit pun ye jugak tau... Tak dapat bayangkan one day bile I dah ada anak... Takkan 24 jam nak biar rumah bersih macam skrg kan? Kadang2 tu rasanya kena belajar redha gak la... Dulu I agak i ni macam ada sejenis OCD gak... Tapi lama2 I rasa macam bukan OCD apa pun... Just I ni suka mengemas yang extreme...Memang macam nak gila gak rasa kadang2... Huhu...

Ini pendapat I je la... bagi I yang memang sukakan kekemasan I rasa rumah yang kemas adalah kunci pada kebahagiaan dalam hidup... Sebab home is where your heart is... So kalau rumah bersepah, macam tu gak kot dengan hati... Tapi itu pendapat I... Kalau rasa rumah bersepah itu kreatif terpulang.. and rasa rumah yang sepah itu menunjukkan di rumah itulah satu keluarga berkasih sayang bersama2, anak makan sama2, main sama2 terpulangg... Dua2 pun tak salah kan.... Tak perlu pressure2 diri sendiri untuk jadi macam orang lain, kan? Yang penting kita happy... Rumah kalau berkilat pun kalau tak happy takde gunanya jugak...

Setiap orang ada perasaan nak jadi macam orang lain... Dulu I macam tu jugak... kalau rumah orang tu kemas cantik, nak jadi macam tu gak... rumah orang tu besar, nak gak rumah besar... rumah orang tu banyak barang2 mahal, nak gak letak barang2 mahal,  tapi bila lama2 and dah tua2 ni I dah malas nak layan la... I layan apa yang diri I nak and suka je... Lebih bahagia camtu kot.... Kennn? Hehehehe

Baru lepas makan beberapa bijik bahulu... Eh sedap kott... I beli kat Medan Selera Bandar Tun Razak... Kat ada sorang pakcik tu... dia datang jual dari meja ke meja.. Satu bekas RM15 je..Ok tu je nak cakap.

Ok dah nak pergi ambik parcel jap kat pejabat pos... pelik betul perangai beli barang online lepas tu selalu takde kat rumah bila seller post... Ni nasib ada notis, kalau tak I memang tak tanya pun seller. Haha.