Wednesday, April 22, 2015

Kedah & Penang 2015 Part 1

Actually main reason kenapa kitorang boleh sampai ke utara tanah air tu sebab nye nak visit nenek.
To tell you guys the truth, selama 4 years kitorang kahwin, inilah kali pertama husband I berkesempatan balik kampung I di Kedah. Huhu. Sedih kan? But better late than never, better do than sorry.

Dah lama dah actually berkira2 nak balik... Tapi banyak naww halangan2 dan aral melintangsss.. Takde masa la, ade ad hoc projects la, ada hal urgent la tetiba ada appointment bla bla bla... Tapi, I cakap dengan husband, nenek makin tua, kita kena juga balik tengok nenek, sebab everytime I balik Miri, I selalu je pergi jenguk nenek husband, jadi hopefully, I dengan dia boleh balik jenguk nenek I juga.... So husband pun after dah discuss dengan boss dia semua, dia dapat la ambil cuti 3 hari... Appreciate sangat effort husband, dalam keadaan tgh busy banyak kerja dia  sanggup juga ambil cuti untuk balik kampung and bawa I cuti2 Malaysia. Husband I baru pindah keje baru start this year... Tu yang macam susah gak nak cuti.. Tapi nasib la company tu company dia sebelum ni jugak.. Eh aku pun tak paham la orang keje macam dia ni... boleh keluar masuk sesuka hati... haha... Dah nama consultant kot kan...

So we all pun balik la Kedah on Saturday 4th April... Nak balik hari Jumaat petang tu tak boleh sebab I masih ada hantarans job nak kena buat... We all bertolak dalam pukul 1 petang macam tu and sampai Kedah dalam pukul 7 malam. Berhenti pun sekali je kat Hentian Gunung Semanggul untuk solat and makan...

Sebabkan dah lama tak travel by car jauh2 kan, I rasa eh apesal macam kejap gile perjalanan balik Kedah ni... Dulu2 masa kecik2 or masa tak bawa kereta sendiri rasa macam jauhhh je! Honestly, memang rasa excited sangat nak balik... sebab I memang suka kot travel jauh2 ni... and memang suka suasana kat kampung. Tenang u ols. Tak suka duduk bandar... I memang originally orang KL but entah la...happening lifestyle ni memang I tak suka la... So not me. So kalau one day husband nak settle down kat Miri pun I takde masalah... Miri tak sesibuk KL.

So tiga hari kat Kedah kami takde pi mana pun... Just duduk rumah nenek, pergi Changlun tengok kolej matriks I ols (Matriks Changlun di hatiku) ,  pergi rumah paksu, pergi Pusat Sains Utara hahaha.. Tak boleh blah... Actually sebab nak teman anak paksu... So layankan je la... Kalau kat KL ni pun memang tak kuase nye nak jejak benda2 macam tu kan... Kotla husband I ols ajak buat lawatan sambil belajar lak ke Planetarium Negara one day kennn!

Dua2 pose macam nak kena lempang time ni.. I dengan kaki terangkat sebelah kaki kepit macam tahan kencing and husband pulak pose ackward macam hape je... 


Ko ade gi Pusat Sains? Haha tuhla cousin kitorang... Kecik lagi... Rasa tua naw keluar ngan dia..


 Husband My All Dengan Nenek my all... Sedih tengok nenek... Tabahnye seorang nenek tak nak susah kan sesiapa... Orang tua kan... Degil mereka lain macam sikit.... 

Rajinnye Laki kita kemas rumah nenek... Sapu2 daun pokok padahal kat tanah merah tu banyak kerengga tu

Walaupun suntuk masa kat Kedah, kitorang sempat gakla singgah Pekan Rabu. Actually dah bukan Pekan Rabu... Dia dah Pindah... Pindah pi satu bangunan ni nama Ukir Mall... So tak tau la nak panggil Pekan Rabu ke Ukir Mall sekarang...Kitorang pergi pun tak beli apa sangat la..... Sempat la rembat tudung dua helai.. Yang lain2 I rasa macam Jalan Tar lagi murah kot telekung2 jubah segala tu...Tapi yang kelakar tu kan boleh pulak time jalan2 Alor Star kat kedai2 tepi jalan tu boleh pulak terbeli satu telekung ni, punyalahhh tahan nafsu tak nak beli kat Pekan Rabu tu sebab mahal tak menentu kan...sekarang dah macam menyesal sebab rasa telekung tu macam overpriced la pulak... Tapi takpela anggap je la rezeki orang kedai tu kan! Ni lah masalah bila inpromptu purchase dahla telekung tu takdelah cantik mana pun... biase2 je.....

Alang2 dah sampai Kedah ni, ajak le husband I tu jejak Changlun... Pergi tengok Kolej Matriks yang meninggalkan 1001 kenangan pahit manis pada my all ni... Hehehe...

Sampai2 Changlun, memang macam jakun gila I... Banyak gila dah kot perubahan... Kedai2 kat tepi jalan dari Pekan Changlun tu ke matriks tu pun macam dah banyak buka je....And ada rumah2 kat tepi2 kawasan tu...Maybe untuk lecturer2 or orang keje matriks tu kot...  Untung la bebudak sekarang... Dulu kitorang macam mati kutu kot duduk kat matriks tu.. Dahla kitorang batch yang kira pioneer la... sebab matriks tu time tu baru buka...So apa pun takdak lagi... Tapi yang bestnye... dulu agak bebas and tak strict... Sekarang maybe dah strict kottt.. Haha.


Ni kedai Kawan... Wehhh dulu kedai ni la paling famous k untuk bebudak KMK...Macam2 ada! Dulu kalau dapat pergi kedai ni je pun dah macam release stress okay... Macam walking down the memory lane pulak balik matriks ni... terus macam terflash segala mak nenek memori suka and duka kat sini... Apa orang kata, tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat belajar.. Okay takde kaitan..

Ni nak cite pulak kat rumah nenek boleh pulak dah ada kedai makan best2. Sungguh tak adil betul... Dulu takde pulak benda2 ni...Now famous kat sana Roti Doll. Sedap gile okayyy. Kalau korang nak rasa Roti Doll ni, carilah direction pergi Roti Doll Gunung Keriang... Tapi actually dia ada dua tiga gak kedai yang serve Roti Doll ni... Cuma yang sedap, of course la yang dekat rumah nenek my all.

Roti Doll ni sejenis roti canai yang dah dicarik2, lepas tu atas dia, dia letak telur goreng ala separuh masak macam sunny side up gitu... lepas tu letak kuah campur sambal sikit banjirrr... Fuh sedap kau. Ni pun teringat2 lagik ni... Confirm esok I nak breakfast roti canai... (tulis blog ni pukul dua pagi cite pasal makanan sapa suruh?) Hahaha

Ni time bawa nenek breakfast kat luar... Nenek suka makan tosai... Kitorang bedal Roti Dol gak... Susah tau pujuk nenek nak bawa keluar... Nenek tak suka sangat jalan2... Maybe tak nak penat kot.... Tapi maybe nenek ngenangkan kitorang ni jarang balik kan... Dia ikut lah jugak...



Nah ni pulak gambar roti doll.. Sorry la I google je ni... Yang sendiri punya gambar tak ingat dah mana letak... Yum yumm sedapppp bangatttt.. Tak tipu tawww


Okay la nanti bila free nanti sambung Part 2 pulak lebih pada cite tourist (lahh sangattt) jakun Pi Penang!




No comments:

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ