Tuesday, April 21, 2015

Pengemas dan organized.

Sesiapa yang follow IG or Facebook I mesti dah selalu tengok I cerita bertapa organize dan pengemasnya I. Siap poyo2 lagi bagi tips itu ini begitu begini kann? Jap nak hashtag #inisemuapoyo. Yang best tu ramai pulak tu yang terpengaruh. Siap PM2 & Whatsapp tanya itu ini... lawak hokay! Wakakaka. Korang memang best....kalau I tipu pun semua percaya je tu! Hehe

Gambar2 tu pulak nak upload yang angle2 menarik dan bersih berkilat je kennn, yang satu side lagi tengah bersepah dengan bunganya, cecawan nya, kain tak berlipatnya  tak nak pulak tepek dalam IG ke FB kannn! hipokrit sangat I olss ni! Hehe

Tapi actually memang I ni sejenis yang agak cepat rimas jugak la kalau rumah bersepah ke, barang2 tak letak tempat dia balik ke, kain tak lipat ke, nampak habuk2 keeee. Paling lama boleh duduk dalam keadaan bersepah max 2 jam je. Lepas tu I akan jadi macam cacing kepanasan and asyik nak naik hangin je... Oleh sebab tu lah, I memang akan kemas rumah hari2... Ala, bukannye major cleaning macam mop lantai, lap lantai, lap kipas bagai pun, just vacuum sikit2, lap abuk sikit2.... dah. Yang penting rumah mesti nampak quite presentable! Yang abuk tu pulak memang musuh ketat la untuk orang yang allergic macam I ni.. Jap lagi bersin la memanjang...Paling teruk boleh kena asthma. Satu hal pulak husband I nak ngangkut pakai gas kat klinik huhu... So better mencegah dari mengubati.

Kadang tu memang penat kan, sebab ye lah I dahla work from home... Kalau dah nama work from home and kerja pulak memang involve a lot of mess, memang setiap hari la i mengemas! Kadang husband I siap sound je, 'sambung esok je la kemas B, U kan penat tu' ...Tapinyeee mata ni memang serabut ayam la tengok barang2 bersepah.. (bila cakap serabut ayam, kang ada orang cakap, 'sapa suh bela ayam dalam rumah?' haha)  So memang tak boleh... penat macam nak pengsan pun, sebelum tidur mesti gak kemas sikit2 supaya esok bangun pagi takde la bangun dengan kepala yg berserabut kan!

Actually, sifat suka mengemas ni dah lama runs in the family kottt.. Family I belah ibu...Rasa2 I ni ikut sebelah tu la tu... Jenis suka deko2 rumah, rumah kemas, barang2 nak teratur... Sebab dari nenek and Ibu pun sama jee... Dua2 jenis kemas rumah... And adik beradik belah ibu pun sama je la macam tu gak! Even paksu I yg lelaki tu pun suka kemas and deko2 rumah... Kalau setakat cakap camni ngan korang macam susah je kan nak caya tu,that's why you must See to believe la.. Ewah....

Kalau nenek I tu lagi lah, bukan setakat kemas je tapi bersih... Walaupun rumah nenek kat kampung tu memang nampak sangat tua dan shabby looking, (dia tak nak repair sebab dia nak rumah tu usang ikut umur dia, Ada kenangan tersendiri katanya, puas dah pujuk nak repairkan...) tapi...dalam rumah tu bersih gile okay and kemas je barang2... Walaupun rumah kampung aje ....And selalu naik banjir tau!

Meh nak tunjuk gambar masa kitorang balik kampung itu hari... Ni gambar katil dalam salah satu bilik kat rumah nenek... Perhatikan style nenek susun bantal.... Katanya ikut style orang2 Singapura... Nenek I ols kann orang Singapore giteww...



Pelik kan susunannya tapi inilah susunannya dari I kecik2 sampailah sekarang dah nak masuk 3 series ni u ols. Tengok tu, siap ada bunga melur on bed lagi... Natural scent katanya.....


Ramai yang bila datang rumah i or tengok I update gambar2 rumah dok puji2 kemasnya rumah, bersihnya rumah yada yada... Sangat kagum la ape la... Tapi bagi I, toksah duk kagum sangatleeee... huhu

Tau tak I sebenarnya suffer tau dengan sifat extreme nak kemas je ni.... Actually dulu masa i kecik2 i takdela pengemas gile macam sekarang, tapi since masuk matriced kot, I macam jadi very particular bab susunan barang2 and terus perlahan2 ikut jejak langkah ibu and nenek... Padahal dulu gila stress sebab asyik kena pukul bila bilik or rumah bersepah... Sekarang ni jadi lain pulak!.. Haha.. Sekarang baru tau kenapa dulu ibu akan pukul bila bilik atau rumah bersepah... sebab rumah bersepah memang tak cool okay!

Kadang2 tu rasa macam sakit pun ye jugak tau... Tak dapat bayangkan one day bile I dah ada anak... Takkan 24 jam nak biar rumah bersih macam skrg kan? Kadang2 tu rasanya kena belajar redha gak la... Dulu I agak i ni macam ada sejenis OCD gak... Tapi lama2 I rasa macam bukan OCD apa pun... Just I ni suka mengemas yang extreme...Memang macam nak gila gak rasa kadang2... Huhu...

Ini pendapat I je la... bagi I yang memang sukakan kekemasan I rasa rumah yang kemas adalah kunci pada kebahagiaan dalam hidup... Sebab home is where your heart is... So kalau rumah bersepah, macam tu gak kot dengan hati... Tapi itu pendapat I... Kalau rasa rumah bersepah itu kreatif terpulang.. and rasa rumah yang sepah itu menunjukkan di rumah itulah satu keluarga berkasih sayang bersama2, anak makan sama2, main sama2 terpulangg... Dua2 pun tak salah kan.... Tak perlu pressure2 diri sendiri untuk jadi macam orang lain, kan? Yang penting kita happy... Rumah kalau berkilat pun kalau tak happy takde gunanya jugak...

Setiap orang ada perasaan nak jadi macam orang lain... Dulu I macam tu jugak... kalau rumah orang tu kemas cantik, nak jadi macam tu gak... rumah orang tu besar, nak gak rumah besar... rumah orang tu banyak barang2 mahal, nak gak letak barang2 mahal,  tapi bila lama2 and dah tua2 ni I dah malas nak layan la... I layan apa yang diri I nak and suka je... Lebih bahagia camtu kot.... Kennn? Hehehehe

Baru lepas makan beberapa bijik bahulu... Eh sedap kott... I beli kat Medan Selera Bandar Tun Razak... Kat ada sorang pakcik tu... dia datang jual dari meja ke meja.. Satu bekas RM15 je..Ok tu je nak cakap.

Ok dah nak pergi ambik parcel jap kat pejabat pos... pelik betul perangai beli barang online lepas tu selalu takde kat rumah bila seller post... Ni nasib ada notis, kalau tak I memang tak tanya pun seller. Haha.


No comments:

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ